zondag 3 februari 2008

Tijd

Ik ben bijna op de helft van de uitzending. Tijd is nu een nog belangrijker thema dan het al was. Iedereen is met de tijd bezig, vooral nu voor een aantal mensen de datum bekend is geworden waarop ze gepland zijn naar Nederland terug te gaan. “Nog zes weken en dan komt mijn opvolger binnen” is een veelgehoorde uitspraak. De eerste club roteert niet veel later uit.
Er zijn tijdens deze uitzending erg veel verschillende rotatiedata. De staf zit zes maanden in Afghanistan en is net aan het roteren. De battlegroup, die het werk buiten de poort voor zijn rekening neemt, roteert elke vier maanden. De mensen die de Afghaanse militairen trainen en begeleiden blijven ook ruim een half jaar hoewel ook zij veel buiten zijn. Enkele specialisten blijven maar een week of zes. En dan duurt het ook nog een paar weken voor de hele groep geroteerd is. Kortom, veel onderlinge verschillen.
Er rouleert dan ook een spreadsheet onder de mensen waarop je precies kunt zien hoe lang je al in het uitzendgebied bent, hoe lang je nog moet, wat je daarmee gaat verdienen en welk percentage van je uitzending al achter de rug is. Natuurlijk heb ook ik mijn data ingevoerd en vandaag heb ik er 46% van de uitzending opzitten.
Tijd krijgt een andere invulling tijdens een uitzending. Afhankelijk van of je het naar je zin hebt, het nut van de uitzending ziet, veel werk hebt of hevig naar huis verlangt ervaar je de tijd als meer of minder vluchtig. De een roept dat de tijd vliegt, de ander zit zijn tijd uit. Maar het blijft een feit dat bijna iedereen iets over de tijd zegt wanneer je hem vraagt hoe het gaat of hoe hij zich vermaakt.
Ook de tijd dat mensen met bepaalde werkzaamheden bezig zijn is thema van gesprek. De een heeft van zijn uitzending bijna de helft op Poentjak gezeten, de ander is bijna altijd buiten de poort. Voor de een is dat een prestatie, de ander formuleert het meer als klacht. We zijn als mens toch al veel bezig met de tijd maar het lijkt wel alsof het tijdens een uitzending een nog belangrijker factor in ons bestaan is. Hoogtijd om het over iets anders te hebben...

1 opmerking:

Anoniem zei

Wanneer lees ik nu eens iets over de INHOUD van het werk. Dat je er kunt kaartspelen, gokken, ritjes meerijden geloof ik allemaal wel. Maar waarom is het werk van een humanist er nu toch zo belangrijk. Kun je daar eens een bericht aan wijden?