donderdag 21 februari 2008

ISD

Het klein onderhoud aan Kamp Holland wordt verzorgd door een groepje genisten. Met een man of tien vormen zij de interne storingsdienst, en daar hebben zij hun handen vol aan. Een greep uit de werkzaamheden of aandachtsgebieden: de natte groepen (toiletten en douches); de elektrische installaties inclusief aggregaten, verlichting, airconditioning, verwarming en brandmelders; alle bouwwerkzaamheden op het kamp; waterzuivering, zowel drinkwater als spoelwater uit de eigen bron; afvalwaterzuivering volgens Nederlandse normen; onderhoud van wegen en de vliegstrip; de rest van de waterhuishouding, afvoer, riool en hemelwaterafvoer; alle kluswerkzaamheden op het kamp en het beheer van de bijbehorende reservematerialen en gereedschappen. Elke storing of elk mankement komt bij deze mensen op het bordje. En tussen de storingen door wordt aan onderhoud gewerkt. En zeker met extreme omstandigheden (in de winter - 20 en in de zomer + 50 graden Celsius) hebben een aantal onderdelen het zwaar te verduren.
Ik heb respect voor deze mensen. Want bij elke storing, of het nu over een overstromende toiletpot gaat of over een uitvallend aggregaat of een kapotte airco, er is altijd iemand die komt klagen. Of dat het stuk is, of dat het snel gemaakt moet worden, of dat het te lang duurt, of dat het allemaal slecht is geregeld, er is altijd reden tot klagen. En zeker als een groot deel van de storingen dan het gevolg blijken van onzorgvuldig gebruik of van lompe onbehouwenheid of zelfs vernielzucht, vind ik het bewonderenswaardig dat de mensen van de ISD de moed niet verliezen en soms bij nacht en ontij hun werk doen. Nogmaals, petje af.
Het stemt mij dan ook tevreden dat ik hoor dat zij het zeer waarderen dat ik een dagje mee loop. Dat er iemand opmerkt dat het fijn is om een keer op een positieve wijze aandacht te krijgen. Bovendien is het toch ook een beetje een jongensdroom om een keer met zo’n grote universele bouwmachine een paar kuub grond te kunnen verzetten. En zo probeer ook ik het nuttige met het aangename te verenigen.

Geen opmerkingen: