zondag 3 februari 2008

Poentjak II

(2 februari 2008) Er ligt vanmorgen 15 cm sneeuw als ik de deur van de FAB open doe. Het kan niet anders of er worden bij de verschillende posten sneeuwballen naar elkaar gegooid en sneeuwpoppen gemaakt. Een beetje witte rommel brengt het kind in ons naar de oppervlakte; homo ludens, de spelende mens. Helaas verandert het witte kleed binnen de volgende uren in een modderpoel. Modder dat in grote hoeveelheden onder je schoenen blijft zitten en overal naar binnen wordt gelopen. Morgen gaat het weer een graad of 5 vriezen, ik ben benieuwd wat dat met het landschap doet nu er sneeuw en water in overvloed ligt.
Op Poentjak leef je met de elementen, want een groot deel van het leven speelt zich hier buiten af, ook in de winter. Buiten wassen en scheren, buiten naar de toilet. Van de slaap-FAB naar de eet-tent, naar de ops, naar de posten, altijd moet je door de buitenlucht en kom je in de elementen. Het is eigenlijk net kamperen op Poentjak, afgezien van de dreiging buiten de poort.
Als je hier bent zou je het soms bijna vergeten maar buiten wordt je weer met je neus op de feiten gedrukt: het is niet veilig in Afghanistan. Gisteren zouden we terugverplaatsen van Khyber, waar we de nacht hadden doorgebracht na een actie. Vroeg op om op tijd terug te zijn. Halverwege staan we stil. De genie heeft verdachte graafsporen gevonden. Er blijkt een in elkaar geknutselde bom in de weg ingegraven te zijn. Gelukkig zoekt de genie op gevaarlijke punten altijd goed waardoor de meeste ‘bermbommen’ gevonden worden voordat ze exploderen. Als we mensen zien weglopen worden er snel enkele quala’s doorzocht. Vaak wordt er wel iets gevonden dat gebruikt zou kunnen worden voor het maken van een bermbom maar voor hetzelfde geld kan dat materiaal ook voor iets anders bedoelt zijn. Het is moeilijk om de daders te vinden. Het blijft dus belangrijk goed te zoeken wanneer je verplaatst.
Afhankelijk van het weer gaan we morgen wel of niet terug naar TK. Als het weer slecht is kan de medevac (medische evacuatie per helikopter) niet vliegen. Met de dreiging van bermbom of hinderlaag wordt er alleen verplaatst als er binnen een bepaalde tijd een helikopter kan staan. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. En zo heeft het weer dus alles met de onveilige situatie te maken en met het feit of ik morgen mee terug kan naar TK.

Geen opmerkingen: