zondag 16 december 2007

Een moment van bezinning

Bezinnen is voor mij even stilstaan bij de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Even stil staan bij wat ons bezig houdt en wat ons beweegt. Bezinnen is letterlijk even stil worden om naar jezelf, je innerlijke stem, te luisteren. Maar ook ‘even stilstaan bij’, jezelf actief vragen durven stellen: wat houdt me bezig, waar sta ik voor?
Vandaag heb ik mijn eerste bezinning van deze uitzending gedaan. Met een opkomst van ruim veertig mensen ben ik zeer tevreden. Vooral ook door de positieve reacties die ik na afloop kreeg.
Deze bezinning valt in de adventstijd. Advent is de tijd waarin we ons voorbereiden op het kerstfeest. In dat kader heb ik gekozen om tijdens de bezinning te spreken over dé kerstgedachte. We hebben verschillende kerstgedachten de revue laten passeren: kerst als familiefeest, als boodschap of tijd van vrede, als feest van het licht, als reden om lekker te eten en elkaar cadeaus te geven en als geboortedag van Jezus. Uiteindelijk hebben we besloten met de wens dat we de vele verschillende kerstgedachten naast elkaar kunnen laten bestaan. Dat de verschillen het er alleen maar mooier op maken als we ze durven te respecteren in plaats van te bestrijden. Wanneer we de mogelijkheid om van elkaar te kunnen verschillen koesteren. Die verworvenheid maakt de wereld een beetje mooier.

1 opmerking:

Erwin Kamp, Humanistisch raadsman zei

Beste Norbert,

Een mooie en waardevolle kerstgedachte tijdens je eerste bezinning. Ik hoop dat we op Curacao ook nog eens zover komen. Ik ga zeker je weblog regelmatig lezen en zal wat van me laten horen. Nog gefeliciteerd met je verjaardag.

Met collegiale groeten,

Erwin Kamp
Humanistisch raadsman Marinebasis Parera Curacao